Kasvispihvitaikinabanner.jpg

Jotkin ihmiset olettavat, että joka päivä on syötävä lihaa. Yksi asioista, joihin kaikki aina yhdistävät lihan, on hampurilaiset. Kuitenkaan asian ei tarvitse olla näin. Itselläni on hyvin harvoin lihaa kotosalla ja useimmiten muutenkin yritän valita kasvisvaihtoehdon, jos sellainen on tarjolla. Kehitin mielestäni hyvän ja maukkaan kasvispihvitaikinan, jota muutkin tuntuivat kehuvan. Ei tulisi mieleenkään valittaa lihan puutteesta, jos tarjolla on maukkaampi kasvisvaihtoehto. Kasvispihvien seuraksi tein tietenkin hampurilaissämpylöitä.

¤¤¤¤¤

Meat is something people often expect to be able to eat every day, but it doesn't always need to be so. One of the foods that makes people always think "meat" is hamburgers. I myself very rarely have meat at home and also whenever I can, I choose the veggie choice if there happens to be one. I came up with what I think is a good and tasty veggie patty mix, which also some of my friends seemed to like. You wouldn't even think to complain about the lack of meat id there's a tastier veggie food at hand. With the veggie patties I of course made some hamburger buns.

 

 

Kasvispihvit

- 1 iso tai 2 pientä perunaa

- 3 pientä tai 2 isoa porkkanaa

- 1 iso sipuli

- pätkä purjoa

- pätkä selleriä

- 1/2 dl punaisia linssejä

- pala lanttua

- 2 dl vettä (tai muuta nestettä)

- 2 kananmunaa

- 1/2 dl oliiviöljyä

- 1/2 - 1 dl kuivattua nokkosta

- 1/2 dl vehnäjauhoja

- 1/2 dl korppujauhoja

- 2 tl paprikajauhetta

- 1 tl suolaa

- 1 tl timjamia

- pippuria

- ripaus chiliä

Raasta peruna, porkkana ja lanttu pieneksi. Pilko sipuli, purjo sekä selleri hienoksi. Laita kattilaan vesi sekä linssit. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 min. Jäähdytä. Sekoita jauhot, korppujauho ja mausteet linssien joukkoon hyvin ja anna turvota hetki. Tämän jälkeen sekoita muutkin ainekset ja anna taikinan maustua vähintään tunti. Paista keskilämmöllä joko öljytyllä paistinpannulla tai lettupannulla n. 1 cm paksuiksi pihveiksi molemmin puolin, kunnes pihvit saavat kullanruskean värin ja ne eivät enää ole liian pehmeitä kääntää.

¤¤¤¤¤

Veggie patties

- 1 large or 2 small potatoes

- 3 small or 2 large carrots

- 1 large onion

- a piece of leek

-  a piece of celery

- 1/2 dl red lentils

- a piece of rutabaga

- 2 dl water (or other liquid)

- 2 eggs

- 1/2 dl olive oil

- 1/2 - 1 dl dried nettles

- 1/2 dl wheat flour

- 1/2 dl breadcrumbs

- 2 tsp powdered paprika

- 1 tsp salt

- 1 tso thyme

- pepper

- a pinch of chili

Grate the potatoes, carrots and rutabaga fine. Chop the onion, leek and celery fine. Put the water into a saucepan with the lentils and boil on low heat for about 10 minutes and chill. Mix in the flour, breadcrumbs and spices and let the mixture swell up a moment. Then mix in the rest of the ingredients and let the dough get flavour atleast and hour before frying. Fry on medium heat on an oiled frying pan or pancake pan into about 1 cm thick patties until golden brown on each side and so that they are no longer too soft to turn.

Kasvispihvitaikina14s.jpg

 

Hampurilaissämpylät

- 3 dl vettä tai maitoa

- 25 g hiivaa

- 1 tl suolaa

- 2 rkl oliiviöljyä

- täysjyvävehnäjauhoja

- moniviljavämpyläjauhoja

- seesaminsiemeniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää suola ja sokeri ja ala lisätä molempia jauhoja suurin piirtein yhtä paljon. Lisää öljy taikinan alustamisen loppuvaiheessa. Jauhojen määrä riippuu mm. käytetyistä jauhoista. Älä tee taikinasta liian kovaa.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jaa taikina 8 - 10 osaan ja pyörittele siitä sämpylöitä leivinpaperille. Anna sämpylöiden kohota jälleen kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa ja kostuta niiden pinta joko vedellä tai maidolla. Ripottele kostealle pinnalle seesaminsiemeniä ja paista sämpylöitä 225 asteessa 10-15 min.

¤¤¤¤¤

Hamburger rolls

- 3 dl water or milk

- 25 g yeast

- 1 tsp salt

- 1 tsp sugar

- 2 tbsp olive oil

- whole grain wheat flour

- multigrain bread flour

- sesame seeds

Warm the liquid to hand temperature and dilute the yeast in it. Add salt and sugar and start adding both of the flours about equal amounts. Add the oil in the dough quite late. For example the differences in the flours effect the amount of the flours needed. Don't make the dough too hard.

Let the dough swell to about double the size in a warm place. Divide it into 8 or 10 pieces and make round rolls out of the pieces on a piece of baking paper. Let the rolls swell to double again, wet the surface of them with either water or milk and sprinkle some sesame seeds on the wet surface. Bake in 225 degrees celcius for about 10 - 15 minutes.

Hampurilaissmpylt11s.jpg

 

Hampurilaisen sisään jokainen voi valita itsellean mieluisat täytteet, kuten salaatti, tomaatti, punasipuli, cheddarjuusto, sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti ja majoneesi. En siinä häsläyksen keskellä ottanut kuvia hampurilaisten täytteistä tai niiden syömisestä, mutta hyvää oli ja kenties lisään kuvia seuraavalla kerralla.

¤¤¤¤¤

In the hamburger everyone can choose their favourite fillings, like lettuce, tomato, red onion, cheddar cheese, mustard, ketchup, relish or mayonnaise. I didn't take pictures of filling or eating of the burgers in the middle of the mayhem going on, but the burgers tasted good and I might add some pictures next time I make them.