Onkin jäänyt työskentelyn kiireessä ja pöytäkoneen puutteessa blogin päivitys hieman vähemmälle tänä kesänä. Varsinaisia vapaapäiviä on ollut harvassa ja nekin on sitten tullut vietettyä jossain ihan muualla kuin blogissa. No, kaikki paitsi tämä päivä. Edelleenkin olen Lapissa, mutta en enää kauan ja sen jälkeen kenties pääsen aikaisempaan rytmiin kiinni.

¤¤¤¤¤

My blog has been left aside a little this summer due to busy work and lack of a proper computer. Days off have been sparce and the ones I've had have been spent somewhere else than in the blog.Well, except for today. I'm still in Lapland but not for long anymore and maybe soon I'll be able to assume my previous rhytm again.

 

Nämä hääkakut tein jo lähes kuukausi sitten ystäväni häihin, mutta en ole saanut niistä kuvia laitettua tänne vasta kuin nyt. Itse asiassa kakuista olisi ollut paljon parempiakin kuvia olemassa, mutta tälle läppärille en niitä ole saanut tähän mennessä, joten antaa mennä omilla pokkarikuvilla. Nuo toiset kuvat olisivat siis olleet valokuvaajaystäväni ottamia ja erittäin hienoja.

Ystäväni valitsi kakkujen teemaksi joutsenlammen. Hän on geologi, joten kiviä tietenkin täytyi saada kakkuihin. Osmankäämet, lumpeet ja sorsat olivat myös toiveena ja se, että lampi tai puro jatkuisi kakusta toiseen. Pääkakkuun toivottiin koristeeksi kahta joutsenta, joiden kaulat muodostavat sydämen muodon ja vilautettiin koristetoivomukseksi myös kaarisiltaa, joten tietenkin minähän nuo kaikki toiveet toteutin. Tajusin myöhemmin, että olisin voinut tehdä kaarisillan suklaasta, jolloin sen olisi voinut tehdä täysin syötäväksi, mutta tällä kertaa silta oli marsipaania eikä kesällä tietenkään suostunut kuivumaan miksikään siinä vajaassa viikossa, joka minulla oli aikaa tehdä kakku. Sillan sisällä on siis tukirakenteita ja osmankäämien varretkin oli pakko tehdä grillivartaista, sillä kakut piti kuljettaa yli vuorokausi ennen syömistä juhlapaikalla ja en halunnut riskeerata spagettivarsien taipumista alta tulevan kosteuden ansiosta.

Kakut sisältävät tumman kaakaopohjan lisäksi valkosuklaa- sekä tummasuklaatäytettä sekä morsiamen itsensä keräämiä vadelmia. Ne on päällystetty ekstravalkoisella marsipaanilla, koristeltu marsipaanikoristeilla sekä suihkuteltu valmiiden kakkujen päälle kimalletta kynäruiskun avustuksella. Kakkua tarvittiin n. 50 henkilölle, joten tein kolme. n. 15 hengen kakkua sekä pienen viiden hengen hylakakun.

¤¤¤¤¤

These wedding cakes I made already almost a month ago for my friend's wedding, but I haven't gotten around to put them up here before now. In fact I would have had much better photos of the cakes but sadly not on this laptop, so I'll let the post go with my regular pocket camera ones.The other photos would have been proper photos taken hy my photographer friend and they would have been very nice.

My friend chose a swan lake as the theme of the cakes. She's a geologist so of course rocks had to be present. Bulrushes, waterlilies and ducks were also requested aswell as the stream continuing from cake to cake. The main cake was hoped to have two swans with their necks forming a heart shape. Also an arched bridge was requested and so I decided to fulfill all of those wishes. Later on I realised I could have made the bridge fully edible if I had made it out of chocolate, but now I made it from marzipan and hence it had some support structures inside since in the summer with my limited time I couldn't get the marzipan to dry properly. Also the bulrush stalks had some sticks inside them since I didn't want to risk the stalks bending from the moisture coming from below in the 24 hours plus which the cakes had to wait from delivery to becoming eaten.

The cakes had a dark cocoa base and are filled with white chocolate and dark chocolate fillings along with raspberries the bride picked herself. The cakes are covered with extra white marzipan, decorated with marzipan figures and pen brush sprayed with some shimmer. Cake was needed for 50 people so I made three ~ 15 person cakes plus a small five person low lactose cake.

Jääkaappiini ei oikeastaan mitään näinden kakkujen lisäksi tekopäivinä mahtunutkaan. Hyvä syy käydä syömässä ulkosalla.

¤¤¤¤

My fridge was full of cake the days I was making these, so nothing else really could fit in there. Good reason to go eat out.

 

Sokerikreemi toimii hyvin kosteudensulkuna ja tasoitteena, kun kakkuja ei tarjota heti valmistumishetkellä.

Sugar cream works as a good moisture block as well as leveling material when the cakes aren't served the minute they are finished.

 

Kynäruiskutus voi olla sottaista touhua, mutta sillä saa värin levitettyä tasaisesti koko kakkuun. Jauhe- tai pastavärit kannattaa sekoittaa alkoholiin, jotta ne on helppo ruiskuttaa kakun päälle.

Pen brushing may be messy, but it's a good way to get the color evenly on the cake. Powder or pasta colors should be mixed with alcohol so that they're easy to spray on the cake.

 

Ja tässä kuvia valmiista kakuista - And here photos of the ready cakes:

Tässä kuvassa ovat mukana myös hienot koivuiset tarjoilualustat, jotka tein isäni avustuksella kakkuja varten.

In this picture you can also see these pretty serving trays which I made from birch with the help of my father.

Ja tässä ovat kakut juhlapaikalla - And here the cakes are at the venue.

 

 

Tähän väliin laitankin pari kuvaa Lapista. Tässä syksyn värejä sekä lehmiä, jotka pärjäävät hyvin pohjoisenkin ilmastossa eli ylämaankarvaa tai tuttavallisemmin karvalehmiä. Ja lisätäänpä vielä yksi kuva Etelä-Suomesta, myöshäiselokuun auringonlasku.

¤¤¤¤¤

In this spot I have a chance to display a couple of photos from Lapland. Here's some autumn colors and cows that have no problem living in these northern climates, Highland cattle aka. hairy cows. And let's add also one photo from southern Finland, sun setting in late august.

 

Tällä harhautuksella pääsenkin hääkakakuista siirtymään ihan muunlaiseen kakkuun. Tämä synttärisankari halusi pysyä anonyyminä, joten hänen hautakivensä tiedot on kuvista sensuroitu. Tässä on siis hautausmaakakku rikkoutuneella hautakivellä sekä korppi ja vilahdus haudan omistajasta. Kakku on pieni pätkiskakku tummalla pohjalla ja marsipaanikuorrutteella.

¤¤¤¤¤

With that distraction I'm able to move from wedding cakes to something completely different. This birthday person wished to stay anonymous and so I sensored the information in his tombstone. This is a graveyard cake with a broken tombstone, raven and also a glimpse of the owner of the grave. The cake is a Pätkis cake with dark base and marzipan toppings.