Vegetablesoupbanner.jpg

Joskus jääkaapin vihanneslaatikko täyttyy puoliksi käytetyillä ja kuivahtaneilla jämävihanneksilla, jotka eivät näyttäisi kovin houkuttelevilta salaatin seassa (kuten kuvassa oleva paprikani). Tuolloin on aika heittää kaikki nuo vihannekset kattilaan ja tehdä kasviskeittoa. Tässä onkin täydellinen ruokavaihtoehto joulun raskaille herkuille ja samalla valmistuu muutaman päivän ruoka yhdellä kertaa. Keitto on helppo ja hyvä ruoka ja kuten sanottua, siihen voi laittaa lähes mitä vain.

¤¤¤¤¤

Sometimes the vegetable drawer of the fridge just fills up with half used dried up leftover veggies and they wouldn't really look so great anymore in a salad or so (like my paprikas, as you can see). That's when you can throw all the veggies into a saucepan and make veggie soup. This is a perfect food for after all those heavy Christmas treats and you can make a few days batch in one go. It's easy and it's deliscious and as I said, you can throw pretty much anything in it.

Vegetablesoup005s.jpg

 

Kasviskeitto

Lähes mitä vain kasviksia, mitä sattuu löytymään, mutta mieluummin ainakin nämä:

- 1 sipuli

- 4 perunaa

- 3 porkkanaa

- kaalia

- 1 valkosipulin kynsi

 

Edellisten lisäksi minulla oli:

- paprikaa

- kevätsipulia

- selleriä

- lanttua

- maissia

- vihreitä papuja

Tomaatti ja linssit sopisivat keittoon myös.

 

Muut ainekset:

- oliiviöljyä

- 1/2 l vettä tai kasvislientä

- laakerinlehti

- basilikaa

- oreganoa

- suolaa

- persiljaa

- pippuria

(- tabascoa)

(- kuivattua paprikaa)

- 2 dl ruokakermaa

Pilko sipulit ja valkosipuli. Laita kattilaan hieman oliiviöljyä ja kuullota sipuleja ja valkosipulia pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan. Sillä aikaa kuori ja pilko porkkanat ja lanttu ja lisää ne kattilaan. Kattilassa olevien ainesten kypsyessä kuori ja pilko loput vihannekset. Lisää ne sekä neste, maissi ja pavut (jotka olivat minulla pakasteina) kattilaan Kasvisten tulisi vain juuri ja juuri peittyä nesteen pinnan alle. Lisää kenties jo hieman suolaa sekä laakerinlehti ja anna kaiken kiehua 20 - 30 minuuttia kunnes porkkanat ovat pehmeitä, sillä ne kypsyvät hitaiten. Voit keittää kauemminkin, jos haluat

Poista laakerinlehti kattilasta ja soseuta kaikki ainekset hienoksi soseeksi. Laita sose takaisin kattilaan ja lisää kerma sekä mausteet. Keitä jälleen 10 minuutin ajan (voit laittaa myös laakerinlehden takaisin halutessasi). Muista maistella, jotta saat keitosta mieleistäsi.

¤¤¤¤¤

Vegetable soup

Pretty much any vegetables you have, but preferable atleast these:

- 1 yellow onion

- 4 potatoes

- 3 carrots

- cabbage

- 1 clove of garlic


On top of those I had:

- paprika

- spring onion

- celery

- rutabaga

- corn

- green beans

You could also add some tomato and even lentils if you feel like it.


Other ingredients:

- olive oil

- 1/2 l water or stock

- bay leaf

- basil

- oregano

- salt

- parsley

- pepper

(- tabasco)

(- dried paprika)

- 2 dl cooking cream


Chop the onions and garlic. Put some olive oil in the saucepan and saute the onions and garlic on low heat for a few minutes. During that, peel and cut the carrots and rutabaga and throw them in with the onions. While they cook, peel and chop the rest of the veggies. Add the water or stock in the saucepan and add the rest of the veggies, corn and green beans included (which I had as frozen). The veggies should al be submerged barely at this point. Add maybe a bit of salt already and the bay leaf and let everything boil for 20 - 30 mins or until the carrots are soft, since they take the longest to cook. You can always boil longer if you wish.

Take out the bay leaf and blend everything into a smooth puree. Put the puree back into the saucepan, add the cream and the spices. Boil for another 10 minutes (you can put the bay leaf back if you wish). Keep tasting until you get it right.

Vegetablesoupcombine.jpg

 

Nauti! - Enjoy!

Vegetablesoup041s.jpg