Purjo-maissikeittobanner.jpg

Viime aikoina olen yrittänyt kehittää uusia ruokareseptejä aineksista, joita on sattunut olemaan kotona valmiina, sillä olen ollut hieman laiska käymään kaupassa pimeällä ja kylmässä. Tämänkin keiton sain aikaan jääkaapista ja pakasteesta löytyneistä aineksista. Keitto on kermainen ja maukas, vaikkei siihen kovin monta ainesosaa tarvitakaan.

¤¤¤¤¤

Lately I've been trying to come up with new food recipes from the ingredients I've happened to have ready at home since I've been rather lazy in going to the store in the cold and dark. This soup also I made from the things I had in my fridge and freezer. It's creamy and tasty even though there aren't that many ingredients used.

 

Purjo-maissikeitto

- 2 isoa valkosipulinkynttä

- 200 - 300 g purjoa

- 1 1/2 dl maissia

- oliiviöljyä

- 1/2 dl ruokakermaa

- 1/2 - 1 dl raejuustoa

- n. 2dl vettä

- 1/2 tl suolaa

- 1/2 tl sokeria

- ripaus timjamia

- pippuria

Leikkaa hienoksi valkosipuli ja kuullota sitä hiukan kattilassa oliiviöljyn kera. Lisää pilkotut purjot ja kuullota niitä myös hieman aikaa. Lisää maissit, vesi sekä mausteet ja keitä 10 min. Kaada tehosekoittimeen, lisää sinne myös raejuusto ja soseuta. Kaada sose takaisin kattilaan ja lisää kerma. Keitä n. 5 min. Nauti krutonkien kera.

¤¤¤¤¤

Leek and corn soup

- 2 large cloves of garlic

- 200 - 300 g leek

1 1/2 dl corn

- olive oil

- 1/2 dl cooking cream

- 1/2 - 1 dl cottage cheese

- n. 2dl water

- 1/2 tsp salt

- 1/2 tsp sugar

- a pinch of thyme

- pepper

Chop the garlic small and soften it in a saucenpan with some olive oil for a moment. Add the chopped leeks and let them also soften a while. Add the corn, water and spices and boil for about 10 minutes. Put the mixture in a blender and blend smooth with the cottage cheese. Put the pureed soup back into the saucepan, add the cream and boil for another 5 minutes. Enjoy with some croutons.

Purjo-maissikeitto5rotated.jpg