Marmeladitbanner.jpg

Tänäkin jouluna, kuten useimpina jouluina, tein taas itse suurimman osan lahjoista perheelleni sekä ystävilleni. Jotkin noista lahjoista olivat esineitä, joita esittelin edellisessä kirjoituksessani ja osa niistä oli makeisia. Tässä kirjoituksessa esittelen kotitekoisten marmeladien sekä vaahtokarkkien ohjeen. Molemmat reseptit ovat alun perin Kermaruusulta.

¤¤¤¤¤

This christmas like most christmases I made most of the presents I was to give to my family and friends. Some of those were objects presented in the previous post, some of those were candy. In this post I'm going to give the recipe for homemade marmalades and marshmallows. Both of these recipes are originally from Kermaruusu.

¤¤¤¤¤

 

Marmeladit

Tein kahdenlaisia marmeladeja: sitruuna sekä punaherukka - mansikka. Marmeladeja on oikeastaan todella helppo tehdä ja niihin tarvitaan vain muutamia aineksia. Resepti on alun perin täältä.

- 1/2 l vettä

- 15 g agar agaria

- 6 dl sokeria

- 1 1/2 hedelmä- tai marjasosetta

- 1 tl viinihappoa

- sokeria kuorrutukseen

 

Sekoita vesi, agar agar sekä sokeri keskenään kattilassa ja keitä 5 - 10 minuuttia. Lisää joukkoon marjasose ja viinihappo ja sekoita hyvin. Kaada seos laajaan astiaan ja anna jähmettyä kylmässä ainakin muutaman tunnin ajan, kunnes marmeladit ovat täysin jähmettyneet. Leikkaa massa paloiksi ja aseta palat leivinpaperin päälle. Anna marmeladipalojen kuivua ainakin vuorokauden ajan käännellen niitä silloin tällöin, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kun marmeladit ovat riittävän kuivia, pyörittele ne sokerissa ja säilö mieluiten ilmatiiviiseen astiaan.

Itse jaon sokeri - agar agar - vesiseoksen kahtia keittämisen jälkeen ja käytin puolet sitruuna ja puolet punaherukka - mansikkamarmeladeihin. Käytin n. 1 dl jäisiä mansikoita ja punaherukoita yhteensä sekä mehun ja kuoren yhdestä sitruunasta. Pakkasin marmeladit leivinpaperi - sellofaanitötteröihin ja annoin ne lahjaksi. Marmeladien on oltava varmasti riittävän kuivia, jotta niille voi tehdä kuten itse tein.

¤¤¤¤¤

Marmalades

I made two kinds of marmalades: lemon and red currant - strawberry. Marmalades are actually very easy to make and you need just a few ingredients. The original recipe is from here.

- 1/2 l water

- 15 g agar agar

- 6 dl sugar

- 1 1/2 dl fruit or berry puree of your choice

- 1 tsp tartaric acid

- sugar to coat


Mix the water, agar agar and sugar together in a saucepan and boil it for 5 - 10 minutes. Add the fruit or berry puree and tartaric acid and mix well. Pour into a wide pan and let set in a cool place for atleast a few hours or until it's completely set. Cut into pieces and put the pieces on some baking paper. Let the pieces dry atleast a day, maybe more turning them once in a while so they dry evenly. Once they're dry enough, coat them with some sugar and store them preferably in an airtight container.

I divided the sugar - agar agar- water mixture in half after boiling and used half of it for lemon and half to red currant - strawberry marmalades. I used about 1 dl of frozen strawberries and red currants combined and the juice and peels of one lemon. I put the marmalades into baking paper and cellophane cones and gave them as presents. If you do this, make sure the marmalades are surely dry enough.

Marmeladit008teko.jpg

 

Myös vaahtokarkit ovat erittäin helppotekoisia ja niistä voi tehdä minkä makuisia itse haluaa. Tein vadelma- ja omenavaahtokarkkeja, mutta omenavaahtokarkeista en ottanut kuvia. Tein ne samalla lailla kuin vadelmavaahtokarkit, mutta käytin yhden vihreän omenan keitettynä hilloksi ja soseutettuna vadelmien sijaan. Alkuperäinen vaahtokarkkiresepti on täältä.

Vadelmavaahtokarkit

- 1/4 dl vettä

- 1,2 dl sokeria

- 1 munanvalkuainen

- 7 liivatelehteä

- 1/2 - 1 dl hedelmä- tai marjasosetta (vadelma)

- tomusokeria

- maissitärkkelystä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen hetkeksi. Vatkaa valkuainen ja marjasose keskenään vaahdoksi. Kuumenna sokeri ja vesi 110 asteiseksi kattilassa ja kaada seos hiljalleen valkuaisvaahtoon jatkuvasti vatkaten. Purista ylimääräinen vesi liivatteista ja sulata ne pieneen määrään kuumaa nestettä. Sekoita liivate vaahtokarkkimassaan edelleen vatkaten ja jatka vatkaamista n. 7 minuuttia tai kunnes vaahto on melko paksua. Levitä vaahto öljytylle tuorekelmulle tai pursota se muovipussista, jonka kulmassa on reikä. Anna vaahtokarkkien kuivua ainakin 3 - 5 tuntia, enemmänkin tarvittaessa. Leikkaa vaahtokarkit paloiksi ja pyörittele palaset tomusokerin ja maissitärkkelyksen sekoituksessa. Vaahtokarkit voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta ne ovat niin herkullisia, etteivät ne kauan kestä ;)

¤¤¤¤¤

The marshmallows I made are also very easy to make and you can make any kind you want. I made raspberry and also apple marshmallows, but I don't have any pictures of the apple ones. I made them the same way as the raspberry marshmallows but instead of the raspberries I used one green apple, boiled it into apple sauce and blended it. The original recipe is from here.

Raspberry marshmallows

- 1/4 dl water

- 1,2 dl sugar

- 1 egg white

- 7 gelatine leaves

- 1/2 - 1 dl fruit or berry puree (raspberry)

- powdered sugar

- corn starch


Put the gelatines in some cold water for a while. Whip together the egg white and the berry or fruit puree. Heat the sugar + water into 110 degrees celcius in a saucepan and pour it in the egg white and puree slowly while whipping. Squeeze off the excess water from the gelatines and melt them into a bit of hot liquid. Pour the gelatine into the mixture while whipping and keep whipping the mixture for about 7 minutes or until it's quite a thick foam. Spread the foam on some oiled cling foil or pipe it on it from a plastic bag with a hole in one corner. Let the marshmallows dry atleast 3 - 5 hours, more if it's necessary. Cut the marshmallow into pieces and roll it in a mixture of powdered sugar and corn starch. The marshmallows can be stored in room temperature, but they won't last long since they're deliscious ;)

Vadelmavaahtokarkitteko.jpg

 

Vadelmavaahtokarkit7s.jpg